вторник, 15 октомври 2013 г.

Рогчета



  ПРОДУКТИ:

  1кг брашно
  20гр мая (за жива става въпрос)
  15гр сол
  4 яйца
  100гр олио
  350гр св. мас
  25гр захар
  250гр сирене




  В малко хладка вода (около50мл) се разтваря натрошената мая + захарта. Оставя се да шупне за 10-15мин. Отделно в съд (да речем тава) се слага брашното (малко по-малко от предвиденото) + солта. Добре е брашното да се сложи в половината на тавата или ако е в цялата тава, по средата да се направи дупка (кладенче). В другата, свободна половина на тавата или в кладенчето, в зависимост как сме разположили брашното слагаме останалите продукти - олио, св. мас (размекната за да може да се меси, но не и течна и топла!), яйца. С вилица разбъркваме леко продуктите, без брашното. Добавяме шупналата смес с мая при разбърканите продукти, не при брашното и солта. Разбъркваме с вилица, леко да се хомогенизира. После продължаваме бъркането като малко по малко добавяме от брашното и бъркаме така, докато стане от гъста каша тесто. Когато се получи тесто, започваме да месим на ръка. Няма нужда от много месене, само да се размесят продуктите с брашното и да се оформи тесто. Месим до меко тесто, добавяме брашно допълнително ако е необходимо. Тестото да не става твърдо, като пластелин, да е меко на пипане.
Оставяме 30 мин. да почива на стайна температура.

Разделя се на късове, колкото бройки искате да станат. Разплесква се всеки къс в сравнително елипсовидна форма. В единият край се поставя натрошено сирене и се навива. Слагат се в тава (намазана предварително) и се оставят на стайна температура за 45 минути. Намазват се с разбитото яйце. 
Пекат се в предварително силно загрята фурна. Ако фурната не е загрята, при постепенното и загряване мазнината ще се стопи и ще изтече от рогчетата! Пече се за 10 мин на 230-240 градуса.



    Източник на рецепта-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291761.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар