вторник, 5 януари 2016 г.

Лесна торта с шоколадови топчета / Chocolate balls cake


 ПРОДУКТИ:

  за блата:
 3 яйца
 1 ч.ч. захар
 1 ч.ч. прясно мляко
 1/2 ч.ч. олио
 1 1/2 ч.ч. брашно
 25 г тъмно какао
 1 ванилия
 1 пак. бакпулвер
   за крема:
  300 гр рикота/ ситна извара
  250 гр заквасена сметана
  1/2 ч.ч. пудра захар
  1 пак. желатин

   шоколад
   кокосови стърготини 
  
       Започваме като разбиваме яйцата със захарта.После прибавяме млякото, олиото и ванилията. Разбъркваме.Накрая прибавяме пресятото брашно, бакпулвера и какаото.Разбиваме хубаво, докато получим еднородна смес. Изсипваме я в предварително застлана тавичка с хартия за печене, като леко намазвам с олио.Пъхаме блата да се пече за около 40 минути в предварително загрята фурна на около 170 градуса с вентилатор. Готовият блат оставяме да се охлади, а през това време накисвам един желатин в няколко супени лъжици вода.Изваждам блата и махам хартията отдолу. Издълбаваме блата, оставяйки около един -два сантиметра кора отстрани. Връщам във формата.Крема приготвяме като разбиваме рикотата с пудрата захар, а заквасената сметана загряваме в касерола на огъня. Когато стане топла, махам от огъня,  добавям към нея набъбналия желатин и бъркам, докато се разтвори напълно.Прибавяме сметаната към рикотата и разбъркваме, докато получим хубав крем. Опитайте - ако желаете, добавете още пудра захар, но аз лично харесвам комбинацията на сладост и свежест в десерта.От издълбания блат правя топчета с размери по желание. За топчетата използвах един разтопен шоколад, малко топло мляко, малко меко масло - неща, които има в хладилника. Може да сложите различни аромати, какао, вместо шоколад, и други добавки. Този елемент от тортата представя богата възможност за експериментиране и може да опитвате в движение.След като ги направите, сложете една част от крема на дъното на блата, а отгоре наредете топчетата.Изсипете останалата част от крема и загладете. Отгоре можете да наредите един пласт от натрошените блатове, ако сте си заделили. Пъхнете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина. Украсете с още топчета по желание. 



  Източник на рецепта- 
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/11/chocolate-balls-cake.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар